PEMANFAATAN AIR KELAPA MUDA SEBAGAI MEDIA ALTERNATIF MAC CONCEY UNTUK PERTUMBUHAN Escherichia coli DAN Salmonella typhi

Main Article Content

Sari Artauli Lumban Toruan
Thomas Tandi Manu
Paulina Rosa Evriarti

Abstract

The growth of microorganisms requires media as a material consisting of a mixture of nutrients. used to grow microbes This study is laboratory experiment that aims to determine the protein composition on an old coconut water which is used as an alternative Mac Conkey Agar that can be used for growth of Escherichia coli and Salmonella typhi to characterized by non fermenter lactose and fermenter lactose colony. Research method is experimental test using inoculated on alternative media and Mac Conkey Agar as a control. Old coconut water media composition composed resemble for Mac Conkey Agar and media control that the order for Mac Conkey Agar. The bacterium is Escherichia coli and Salmonella typhi as test bacteria fermenter non fermenter lactose and lactose. Analysis of data using T test results showed an old coconut water alternative media can foster better Escherichia coli when compared to Salmonella typhi, because there is no difference in the number and diameter of colonies significantly to media controls.  In the alternative media do not growth old coconut water Salmonella typhi the same controls. Based on the results of the research can be concluded that Escherichia coli and Salmonella typhi can grow on alternative media of Old Coconut Water.

Article Details

How to Cite
Toruan, S. A. L., Manu, T. T., & Evriarti, P. R. (2023). PEMANFAATAN AIR KELAPA MUDA SEBAGAI MEDIA ALTERNATIF MAC CONCEY UNTUK PERTUMBUHAN Escherichia coli DAN Salmonella typhi. Journal of Indonesian Medical Laboratory and Science (JoIMedLabS), 4(1), 25-36. https://doi.org/10.53699/joimedlabs.v4i1.143
Section
Artikel

References

Aini, N., & Rahayu, T. (2017). Babi Dan Gejala Serangannya Pada Tumbuhan. Seminar Nasional XII Pendidikan Biologi FKIP UNS, 855–860.

Ananda, R. (2021). Pemanfaatan Serat Kelapa Sebagai Alternatif Pengganti Kemasan Berbahan Plastik. Jurnal Seni Dan Reka Rancang: Jurnal Ilmiah Magister Desain, 2(1), 1–14. https://doi.org/10.25105/jsrr.v2i1.10103.

Barlina, R. (2004). Potensi Buah Kelapa Muda Untuk Kesehatan dan Pengolahannya. Perspektif, 3(2), 46–60.

Damayanti, N. W. E., Abadi, M. F., & Bintari, N. W. D. (2020). Perbedaan Jumlah Bakteriuri Pada Wanita Lanjut Usia Berdasarkan Kultur Mikrobiologi Menggunakan Teknik Cawan Tuang Dan Cawan Sebar. Meditory?: The Journal of Medical Laboratory, 8(1), 1–4. https://doi.org/10.33992/m.v8i1.969.

Darna, Turnip, M., & Rahmawati. (2018). Identifikasi Bakteri Anggota Enterobacteriaceae pada Makanan Tradisional Sotong Pangkong. Jurnal Labora Medika, 2(2), 6–12. http://jurnal.unimus.ac.id/index.php/JLabMed.

Gergonius, F., & Sine, Y. (2016). Isolasi Dan Uji Biokimia Bakteri Selulolitik Asal Saluran Pencernaan Rayap Pekerja (Macrotermes Spp.). Jurnal Pendidikan Biologi, 1(2), 27–29. https://jurnal.unimor.ac.id/JBE/article/view/501.

Hamidah, N. M., Rianingsih, L., & Romadhon. (2019). AKTIVITAS ANTIBAKTERI ISOLAT BAKTERI ASAM LAKTAT DARI PEDA DENGAN JENIS IKAN BERBEDA TERHADAP E. coli DAN S. aureus. Jurna Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 1(2), 11–20. https://ejournal2.undip.ac.id/index.php/jitpi/article/view/6742/3551.

Juariah, S. (2021). MEDIA ALTERNATIF PERTUMBUHAN Staphylococcus aureus DARI BIJI DURIAN (Durio Zibethinus murr). Meditory?: The Journal of Medical Laboratory, 9(1), 19–25. https://doi.org/10.33992/m.v9i1.1400.

Kambuno, N. T., Fanggidae, D., & Kupang, K. (2017). Identification of G Negative Bacteria for Extended Spectrum Beta Lactamase Strains in NICU Room of RSUD Prof. Jurnal Info Kesehatan, 15(2), 333–345.

Kemala, N. (2015). Kajian Pendapatan dan Kontribusi Usahatani Kelapa (Cocos Nucifera) Terhadap Pendapatan Keluarga Petani di Kabupaten Tanjung Jabung Barat, Provinsi Jambi. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 15(3), 125–132.

Khairunnida, G. R., Rusmini, H., Maharyuni, E., & Warganegara, E. (2020). Identifikasi Escherichia coli Penyebab Waterborne Disease pada Air Mimun Kemasan dan Air Mimunm Isi Ulang. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(2), 634–639. https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i2.370.

Pratomo, M. D., Wardanidan, D. W., Revonagara, N. A., Ersyah, D., Setijawati, D., Yufidasari, H. S., & Jaziri, A. A. (2020). Karakteristik Pepton dari Limbah Ikan Kurisi (Nemipterus sp.) sebagai Media Pertumbuhan Bakteri yang Terjamin Halal. Journal of Aquaculture and Fish Health, 9(2), 104. https://doi.org/10.20473/jafh.v9i2.16126.

Putri, S. N. Y., Syaharani, W. F., Utami, C. V. B., Safitri, D. R., Arum, Z. N., Prihastari, Z. S., & Sari, A. R. (2021). Pengaruh Mikroorganisme, Bahan Baku, Dan Waktu Inkubasi Pada Karakter Nata: Review. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 14(1), 62. https://doi.org/10.20961/jthp.v14i1.47654.

Safitri, N., Candra Sunarti, T., & Meryandini, A. (2016). Formula Media Pertumbuhan Bakteri Asam Laktat Pediococcus pentosaceus Menggunakan Substrat Whey Tahu Formulation of Whey Tofu-based Media for the Cultivation of Lactic Acid Bacteria Pediococcus pentosaceus. Jurnal Sumberdya Hayati , 2(2), 1–8. http://biologi.ipb.ac.id/jurnal/index.php/jsdhayati.

Sari, D. P., Rahmawati, & W, E. R. P. (2019). Deteksi dan Identifikasi Genera Bakteri Coliform Hasil Isolasi dari Minuman Lidah Buaya. Jurnal Labora Medika, 3(1), 29–35. http://jurnal.unimus.ac.id/index.php/JLabMed.

Ulya, N. N., Fitri, I., & Widyawati, D. I. (2020). Gambaran Makroskopis dan Mikroskopis Bakteri Salmonella typhi dan Salmonella paratyphi pada Penderita Demam Tifoid Macroscopic and Microscopic Profile of Salmonella typhi and Salmonella paratyphi Bacteria In Typhoid Fever Sufferers. Jurnal Sintesis, 1(2), 40–46.

Yolanda, H., & Mulyana, Y. (2011). Uji Coba Penggunaan Limbah Air Kelapa Tua sebagai Bahan Dasar Media Isolasi. Majalah Kedokteran Bandung, 43(3), 117–121. https://doi.org/10.15395/mkb.v43n3.56.